01/09/2004 – In de studio – De mix

Het blijft een vreemd verschijnsel. Je koopt een cd, zet ‘m op en luistert of je de liedjes mooi vindt. Maar…….hoe vaak heb je het dat je een cd koopt en dat je het op een of andere manier niet mooi vindt terwijl je de liedjes wel goed vindt? Volgens mij is het heel makkelijk om te accepteren dat een cd die je koopt klinkt zoals hij klinkt.

Daarom is het ook zo’n typisch proces dat mixen. Want geloof me, als je naar een lied luistert wat je zelf gemaakt en opgenomen hebt blijf je kritisch en blijf je wikken en wegen. Minieme verschillen breng je aan om ze na een paar dagen weer aan te passen omdat ze je gaan irriteren. En dat terwijl anderen zo helemaal niet luisteren naar een lied.

Kortom, ook deze keer was het mixen weer een leuk maar engergievretend proces. Ik ga niet uitwijden over allerlei technische details, maar het is leuk om te merken dat iedere keer dat we opnemen er iets bij komt. Je leert aldoende en voordat je het weet zit je er midden in. Soms
letterlijk, omdat het voor een goede balans noodzakelijk is om in het midden te zitten.

We zijn nu zo ver dat de drie nummers voor het laatste beetje “toverpoeder” naar Attie Bauw gaan. Attie doet namelijk de mastering. Zeg maar een soort equalising, maar dan veel meer. En als je denkt dat je het allemaal redelijk hoort, zou een dag bij Attie je versteld doen staan over wat je allemaal niet hoort. Sommige mensen hebben nu eenmaal wonderoren en Attie is zo iemand.

En dan……is het zo ver dat we iedereen het nieuwe In ‘t Wild kunnen laten horen. Wij zijn er apetrots op! Nu jullie nog!

Edwin