Breaking News: Jan stopt als gitarist bij YTMIDM

Jan stopt als gitarist bij YTMIDM.

Zo, dat is eruit. En dat was ook wat Jan dacht toen hij het ons vertelde. Hij liep er al een tijdje mee, had er tijdens de vakantie nog eens goed over nagedacht, en kwam uiteindelijk tot de conclusie dat het tijd was om te stoppen met de band.

Jan is in 1992 bij de band gekomen. Met Jan aan boord ging de band beter spelen en vaker optreden. In de jaren daarop speelde YTMIDM in kroegen en tenten, op dorpsfeesten en festivals, door het hele land en daarbuiten, soms drie of vier keer in een weekend. Een geweldige tijd.

In 1999 hebben we een volgende stap gezet: Nederlandstalig eigen werk, onder de naam In ’t Wild. We doken de studio in met Tröckener Kecks voorman Rick de Leeuw, namen drie albums op, brachten singles uit die op de nationale zenders gedraaid werden en maakten videoclips die met name op Omroep Brabant veel vertoond werden. En we trokken het land door om op kleine en grote podia onze muziek te laten horen en te doen waar we goed in waren.

Maar het echte leven gaat ook door, gezinsleven en werk kregen voorrang, en in 2004 besloot Jan te stoppen met In ’t Wild. De band bleef nog een tijd actief, maar in 2008 was het voor de rest van de band ook mooi geweest. Tijd voor andere dingen.

Dat hebben we niet echt lang volgehouden. Want in 2010 stonden we al een keer samen op een podium, en een jaar later was YTMIDM weer alive and kicking. We treden weliswaar minder vaak op, maar spelen nog altijd met hetzelfde plezier en enthousiasme. Dus waarom stoppen?

Tja, dat is ook wat dit voor Jan zo’n moeilijke beslissing maakte. Zijn gehoor is nooit helemaal optimaal geweest, maar de laatste jaren is dit sterk verslechterd.  Om het risico op verdere achteruitgang zoveel mogelijk te beperken, is het zaak dat Jan zijn gehoor goed beschermd. En dat staat haaks op het kabaal van een bandje op een podium of in het repetitiehok. Er zat voor Jan niets anders op dan te stoppen.

En dus nemen we afscheid van Jan-de-gitarist. Jan-de-vriend blijft. En wie weet af en toe met wat akoestische gitaren rond een kampvuur, op een terras, in een zaaltje, of “aan de oever van het water”. We zullen zien.

Het zal best vreemd zijn, zonder Jan op het podium. En het zal voor Jan ook best vreemd zijn, wij ergens op een podium en dat hij er niet bij is. Maar het is goed zo.

Bedankt Jan, voor alles. En tot snel!

-Antal

1992
1992
1998
1998
2003
2003
2016
2016
2019
2019