25/03/2001 – NCRV Radio 3 Buzz-Popslag

In ‘t Wild was deze maand met Hart In Spiegelbeeld één van de kandidaten in de Popslag, “de enige wedstrijd tussen bands op de Nederlandse radio”. Het luisterpubliek kan stemmen op de band naar keuze via de website van Radio 3 programma Buzz, en samen met een deskundige wordt zo een winnaar gekozen.

Via onze plugger was de single terechtgekomen bij Buzz, en enige tijd later werden we gebeld door iemand van de redactie met de mededeling dat we mee gingen doen aan de Popslag. Op 18 maart was de voorronde, waarin In ‘t Wild tegen Tuygh -ook Nederlandstalige popmuziek- uitkwam. Na een kort interview met Luc en een minuutje van Hart In Spiegelbeeld werd de uitslag bekend gemaakt. 92% van de stemmers voor ons, 8% voor Tuygh. Na nog wat flauwekul van de deskundige, ene Fred Snel [een “grappige” muziekleraar], werden we tot winnaar uitgeroepen. Op naar de maandfinale.

-/-

De maandfinale vond plaats op 25 maart. De andere finalisten waren Cascade [NU-metal] en Wyatt [melodieuze pop]. Een finale dus tussen 3 totaal verschillende bands.

Vanaf het begin van de week kon er al gestemd worden. En gestemd werd er! Zo’n 2200 stemmen werden er in de dagen voorafgaande aan de uitzending op zondag uitgebracht. De uiteindelijke uitslag was Wyatt 15%, Cascade 33% en In ‘t Wild 52% (of zoiets). Ik zat al te juichen in de auto [onderweg naar een optreden in Loosbroek], totdat het deskundige oordeel van onze vriend Fred Snel kwam. Wij kregen 1 punt, Cascade kreeg er 3, en Wyatt kreeg er 6.

En dus werd Wyatt tot winnaar uitgeroepen. Jongens van Wyatt, gefeliciteerd met het behalen van de titel, en de bijbehorende 2 uur in de NCRV-studio.

We willen de stemmers heel erg bedanken. De reacties in ons gastenboek en dat van Buzz waren bijzonder positief, waarvoor dank. En ja, wij vonden het ook een beetje vreemd.*

AA

Naschrift 2011:
Nou ja, vreemd… Wyatt zat bij Edel Records, dus daar zat wat geld achter, en met geld was (en is) meer te regelen in H’sum dan met wat enthousiaste fans van een bandje uit de provincie. Niets ten nadele van Wyatt, want het was een aardig bandje. Maar ik blijf het onbehoorlijk en onbeschoft vinden van de NCRV om ons en het publiek in de waan te laten dat de stemmers kiezen, en dan vervolgens het tevoren al bepaalde resultaat er alsnog door te rossen. Bah. Ook NCRV.