10/02/2002 – In de studio Dag 2

Nu het experiment succesvol is gebleken, staat niets ons meer in de weg om in een vlot tempo aan de nummers te werken. En dus wordt er door Ton eerst een drumpartij voor “Cirkels” op de harddisk gezet (met mooi dansende cymbalen), waarna het aan Berti is om het volgende nummer te kiezen. Wat voorlopig niet het door Ton gewenste “Thuis” wordt.

Het wordt “Niemand”, een uptempo nummer dat vooral draait op een dikke groove die met de nodige swing door Berti wordt ingespeeld. Eerst moet Berti echter zorgen voor aarde, en een eerder al beproefde methode werkt weer: de draad in de sok. Waarna hij aan “Niemand” begint. Terugluisterend, met de minimale invulling van drumtrack (uit de groovebox), wat toetsen en Berti’s bass, haalt Rick een paar zwakke punten uit het liedje, en gaan we aan de slag met de verbeterde track. Edwin voegt sobere maar essentiele toetsenpartijen toe, Luc zingt een guide-vocal (een tijdelijke zangpartij, zodat het liedje wat duidelijker is), Jan dubt een eerste gitaarpartij in, en Ton neemt z’n drums op. De basis ligt vast.

“Lichten uit” is een medium tempo nummer. Berti’s partij is soulvol en dragend. Met wat toetsen en een guidevocal kan Ton dan aan de slag. Een vrij moeilijke partij, met name omdat het zaak is om de spanning te doseren. Maar het gaat lekker en Ton drumt een solide en fantasievolle partij.

Het loopt dan inmiddels tegen vijven en Berti’s volgende keuze is niet de gemakkelijkste: “De hemel”. Het arrangement zoals we het de studio inbrachten was er al tijdens de eerste doorspeel-run in de repetitieruimte, en het wijst zichzelf. Wat gevaarlijk is. Al is het maar omdat bepaalde dingen algemeen als logisch worden gezien, zelfs als ze dat niet moeten zijn. Zo blijkt al snel dat aanpassing van de toonhoogte een duidelijke verbetering qua kracht en klank brengt. Berti’s Stingray bass is iets te knorrig voor deze partij zodat hij overstapt op de studio Washburn. Klinkt goed. Edwin speelt de pianopartij in, Luc zingt een guidevocal, en dan is het aan Ton. Een flinke klus (da’s dat logische waar ik het over had), maar het lukt hem.

Vijf nummers in twee dagen, dat ziet er goed uit. Het geeft ons tijd en ruimte om zonder haasten aan de andere nummers te werken, en mogelijk zelfs meer op te nemen dan we in eerste instantie gepland hadden. Het ziet er goed uit. Morgen meer.

AA