13/02/2002 – In de studio Dag 5

Stevie Wonder, wat een mooie cds maakte je in de jaren zeventig. Waar is het toch misgegaan?

Met “Songs in the Key Of Life” uit de autospeakertjes schallend, reis ik tussen de vertegenwoordigers, onderhoudsmonteurs en andere drukke baasjes naar Amsterdam voor alweer de vijfde studio-dag.

Gisteren hebben we de basis van de laatste drie van de geplande nummers opgenomen, en vandaag gaan we aan de slag met nieuw, vers materiaal. Gisteren hadden we snel nog even een paar nieuwe nummers met Rick doorgenomen, waarvan er drie in aanmerking kwamen voor nadere inspectie, en twee voorlopig even terug naar de werktafel mogen.

We werken vandaag in kleinere bezetting; Luc heeft vannacht een brand te blussen gehad en mag zich vervolgens für seine Arbeit melten in Deutschland, en ook Jan moet werken. Blijft over Ton, Berti, Edwin, ik en Rick & Frits. Zelfs Koos hebben we vandaag niet gezien.

De eerste van de drie is een uptempo nummer met de titel “Acht Letters”. Gisteren was de definitieve vorm al vastgelegd, en vandaag kunnen Berti en Ton dus meteen aan de slag. Hoewel het voor beiden compleet vers materiaal is, lukt het snel om constructieve partijen te bedenken, en binnen no time staat het nummer in de basis-vorm op de schijf. Een rocker.

Het tweede nieuwe nummer is “Meer dan één”, een melodieuze ballade, die met wat kleine wijzigingen en een verrassend brugje aan de heren van W en van H wordt voorgelegd. Die vervolgens -onder de noemer “minder is meer”- beiden sobere, lichte en toch solide partijen inspelen. Een mooi nummer.

De eerste embryonale versie van “Helden” speelden we in juni 2000 tijdens de try-out in Lith. Veel is er veranderd, zowel wat de band betreft als wat dit nummer aangaat. Zelfs de titel is veranderd naar “Iets in de nacht”. De essentie van waar we vandaag mee aan de slag gaan is er echter al een tijdje, en het heeft voldoende potentie om mee te werken. Een werkversie wordt opgenomen, maar omdat het inmiddels tegen zeven loopt, besluiten we er vrijdag mee verder te gaan. Vrijdag, omdat Rick morgen naar onze zuiderburen afreist voor tv-werk, ‘s avonds te aanschouwen op de VRT. Kijken dus.

Na een prettige maaltijd met Edwin & Helma tuf ik op mijn gemak naar huis, waarbij de tweede cd van Songs in the Key Of Life al snel mijn cd-speler vindt. Vriendschappelijke wedstrijden zijn als alcoholvrij bier: onzin.