15/03/2003 – CD Presentatie, De Pul, Uden

Een nieuw hoogtepunt in onze carrière: de presentatie van het nieuwe album “Bijna thuis”. Jullie hebben in het afgelopen jaar kunnen lezen hoe het in de studio ging, over de foto-sessie, over de videoclip maar nu is het dan echt zover. Dozen met cds staan klaar. Nu gaat het erom.

Voor de cd-presentatie is een set samengesteld bestaande uit nummers van de beide cds. Vanwege de speciale gelegenheid zijn Hans en Edgar -die ook op “Bijna thuis” meespeelden- benaderd, als speciale gasten hebben we de Snevo’s uitgenodigd, en Rick zal de “eerste” cd presenteren. Alleen over de maaltijd is even discussie geweest. Uiteindelijk wordt het pizza. En of het de zenuwen zijn of de pizza of een combinatie van beiden, een uur na nuttiging en een uur voor het optreden ledig ik mijn maag. Niet bepaald de ideale voorbereiding, maar ach…

Zo’n 300 mensen zien een stevig, gevarieerd en gedoseerd optreden van In ‘t Wild. Hoewel sommige van de nieuwe nummers nog wat nieuw aanvoelen en het podiumgeluid bagger is (rondzingende microfoons, wegvallen monitoren, hard/zacht, etc) hebben we vanaf het eerste tot en met het laatste nummer de zaal, set en publiek in onze hand. De gastoptredens werken erg goed. Kortom, het voelt goed.

Uit de reacties uit het publiek later hoor ik met name van mensen die ons een tijd niet gezien en gehoord hebben dat en hoe de band gegroeid is. Dat is fijn om te horen en we blijven aan die groei werken.

AA

Michel Simons stuurde ons deze recensie:

CD Presentatie “Bijna Thuis” In ‘t Wild 15 maart 2003
Zaterdagavond, half maart. Eindelijk geen Idols meer op TV, maar wel 6 helden uit Brabant in de schijnwerpers in De Pul in Uden. Rick de Leeuw, producer van het album, vertrouwde het de trouwe schare fans al toe: “De doorbraak van In ‘t Wild is nabij”. De CD-presentatie van ‘Bijna Thuis’ was volmaakt met een prachtige compilatie van de nummers van het nieuwe album en van Ogen vol vuur, het debuutalbum.
In ‘t Wild is gegroeid. Zoveel wordt duidelijk op zaterdag als geopend wordt met ‘Wat ik niet zag’. De muziek is verrassender, gevarieerder en bruisender. Luc van Hoorn, leadzanger, zingt volwassener en brengt zijn enthousiasme met groot gemak over op de overige vijf. Daarnaast is vooral de invloed van Rick de Leeuw, ex-Tröckener Kecks evident. Rick heeft ervoor gezorgd dat de arrangementen van Antal en Edwin prachtig tot zijn recht zijn gekomen. Het nummer ‘Red me’ is bijna emotioneel mooi waarbij gelegenheids-saxofonist Edgar Francken goed uit de verf komt. Waar bij het eerste album nog getwist kon worden over de hitpotentie van CD-single ‘Hart in spiegelbeeld’, nu blijkt dat het aanstekelijke ‘Dansend op de wolken” zeker een goede keuze is als CD-single.

Antal en Edwin hebben gezorgd voor poëtische songteksten die stof tot nadenken geven. Een aantal ogenschijnlijke ballads met een hoog nederrock gehalte (zoals “Cirkels”) is daarvan exemplarisch. Juist in dit nummer kunnen Jan en Antal hun honger naar perfectie op de gitaar stillen. Kippenvel krijg ik van “Thuis” waar de tegenstemmen je echt weg doen dromen. Bij deze track evenals bij de nummers ‘Zo vreemd’ (een lekker meezingnummer) en ‘Doe jij de lichten uit’ (aanstekers bij de hand houden!) wordt gebruik gemaakt van de kwaliteiten van Hans Ploegmakers die zijn trompet afwisselt met bugel.

Het beter worden van In ‘t Wild is goed hoorbaar in de vertrouwde nummers van ‘Ogen vol vuur’. Steeds weer worden de nummers verfijnd en krijgen ze een andere wending dan op het album zelf. Live is de band nog steeds op de weg omhoog; iets wat van de techniek niet altijd gezegd kan worden gezien het feit dat het echoën van de microfoons in de luidsprekers gedurende twee live-nummers iets te veel van het goede is.
‘Iets in de nacht’ klinkt gelukkig weer goed en doet denken aan Van Dik Hout maar dan met toch een eigen geluid.

Het enige nummer wat wellicht minder klinkt op de CD is naar mijn mening ‘Laf’. Het ruige nummer heeft een iets te rauw randje mijns inziens. Juist bij het live ten gehore brengen blijkt de stem van Luc het geweld van bas, gitaar, drum en toetsen niet aan te kunnen. Daarentegen is ‘Hemel’ direct een van mijn favorieten. Jazzy begint het waarbij je al snel je voeten niet op de vloer kunt houden, de ijzersterke tekst en het up-tempo ritme zorgen vanaf het eerste begin voor een ‘hemels gevoel’ dat je het liefst de hele nacht vast wil houden.

Gezien op de CD-Presentatie van “Bijna Thuis” op 15 maart 2003 in Uden.

Michel Simons

Setlijst 15 maart:

1. WAT IK NIET ZAG
2. ALS JE GAAT
3. RED ME (MET EDGAR FRANCKEN)
4. DANSEND OP DE WOLKEN
5. JE ZULT HET NOOIT WETEN
6. CIRKELS
7. THUIS (MET HANS PLOEGMAKERS)
8. ZO VREEMD (MET HP)
9. DOE JIJ DE LICHTEN UIT (MET HP)
10. IEDEREEN ALS WIJ
11. IETS IN DE NACHT
12. DE HEMEL
13. ANDERE KANT VAN DE STAD
14. LAF
15. NIEMAND

*** HART IN SPIEGELBEELD
*** HET VALT VAST NIET MEE
*** DROOM NOG EEN KEER VAN MIJ
*** BEN ER VANNACHT