15/03/2003 – Bijna Thuis (incl.recensies)

Bijna thuis – recensies

uit: Oor
datum: 17/05/2003

IN ‘T WILD
BIJNA THUIS (Munich)

Hun repetitieruimte staat in het dorpje ‘t Wild, vandaar de naam. Begonnen als coverbandje, kozen ze twee jaar geleden voor eigen Nederlandstalige composities, die terechtkwamen op hun debuut Ogen Vol Vuur. De zoete romantiek maakte weliswaar overuren, maar het potentieel was onmiskenbaar aanwezig. Honderden optredens verder is er de opvolger Bijna Thuis, waarop de zeskoppige Brabantse groep hoorbaar artistiek gegroeid is. Meteen al bij de opener en single Dansend Op De Wolken wordt duidelijk dat de voornaamste liedjesschrijvers Edwin van Mook en Antal Adriaanse zich ditmaal zowel qua tekst als muziek breder georiënteerd hebben. Ook is er meer aandacht besteed aan de arrangementen, zoals in Red Me of Thuis, met respectievelijk fraai saxofoon- en trompetspel. De hoge, ijle stem van Luc van Hoorn is even wennen, maar na Abels Joris moet dat kunnen. Grootste bezwaar is dat sommige liedjes wat liefjes klinken. En dat terwijl Rick de Leeuw Bijna Thuis produceerde. Gelukkig zijn die liedjes in de minderheid ten opzichte van pittiger werk als Laf, Wat Ik Niet Zag en Iets In De Nacht. De heren zijn er nog niet, maar zitten op de goede weg. Wat dat betreft is de plaattitel raak gekozen.

Marcel Haerkens, Oor nummer 10 d.d. 17 mei 2003

uit: Brabants Dagblad
datum: 20/03/2003

In ‘t Wild: Bijna Thuis
Gerrit van den Hoven

Opnieuw zet In ‘t Wild een grote stap vooruit. Van regionale coverband naar de top van de Nederlandstalige popmuziek is het doel. Op Bijna Thuis is de groep inderdaad bijna waar ze moet zijn. Maar bijna is nog niet helemaal. In ‘t Wild blijkt op deze opnieuw door Rick de Leeuw (ex-Tröckener Kecks) geproduceerde schijf nog immer wat te braaf en te weinig extreem. Bovendien grijpen liedjesschrijvers Edwin van Mook en Antal Adriaanse tekstueel net iets te vaak het cliché om een oplossing te vinden.

Maar dat alles neemt niet weg dat de tweede cd van deze Brabanders uit ‘t Wild een plaat is die de concurrentie met andere acts aan kan. Zeker met de rustiger nummers, zoals het met saxofoon opgesierde Red Me. Nog iets meer durf en ze zijn er.

van: Radio Vladeracken
datum: 22/03/2003

Vladeracken Maand-cd April: In ‘t Wild – Bijna thuis

In ‘t Wild, afkomstig uit het naburige Maren-Kessel en ‘t Wild, begon ooit als coverband Yoe Teek Mie In De Meeling. Dat die tijd ver achter de band ligt, blijkt wel als je hun tweede album in de cd-lade legt. Nederpop is het devies van de band geworden, en dan bedoel ik kwaliteitsmuziek in de traditie van Bløf, Kadanz, De Dijk en Tröckener Kecks.
Op zich geen wonder, want voormalig Keckszanger Rick de Leeuw heeft de plaat geproduceerd (net als het eerste album Ogen vol vuur). Bijna thuis is een vooruitgang ten opzichte van dat eerste album. In ‘t Wild klinkt minder als een kopie van de Tröckener Kecks. De muzikanten lijken zich meer bewust van de mogelijkheden die de studiotechniek hen biedt, getuige de experimenten op het album, en zijn gewoonweg beter gaan spelen.
Toetsenist Edwin van Mook is de drijvende kracht: hij schreef alle teksten en componeerde samen met gitarist Antal Adriaanse alle liedjes. Zanger Luc van Hoorn heeft een stem waar je van moet houden, maar hij zingt duidelijk en verstaanbaar zodat je de vrij persoonlijke teksten goed kunt begrijpen.
Zeker het beluisteren waard zijn de volgende nummers: Dansend op de wolken (huidige single, hoog meezinggehalte), Thuis (met gastbijdrage van trompettist Hans Ploegmakers), Laf (wordt live een topnummer) en Wat ik niet zag (met gitaarriff à la Killing Joke’s Love like blood).

Dennis van den Berg

uit: Fret
datum: juni 2003

In ‘t Wild – Bijna thuis

Ze debuteerden met Ogen Vol Vuur en nu presenteert In ‘t Wild haar tweede album Bijna Thuis, geproduceerd door niemand minder dan Rick de Leeuw. De ex-zanger van Tröckener Kecks heeft prima werk geleverd. Bijna Thuis heeft een helder, professioneel geluid en verder is er eigenlijk weinig op dit album aan te merken. Echt spannend echter wordt de plaat zelden. Bijna Thuis is niet slecht, maar ook geen uitschieter. Onopvallend is het sleutelwoord. De dertien nummers op het schijfje kabbelen voort, zonder uitspattingen. Uitzondering is het liedje Thuis. Een nummer waar alles in zit: sterke melodie en een mooie zanglijn. Jammer dat de band niet meer van dit soort liedjes uit de mouw heeft weten te toveren.
(Arnold van Huet)

uit: Aloha
datum: juni 2003

In ‘t Wild – Bijna thuis
AAA (3 van max.5)

Niet al te ongeremd

Voor Bijna Thuis, de opvolger van het in 2001 verschenen debuut Ogen vol Vuur van In ‘t Wild, trad Rick de Leeuw opnieuw als producer aan en wederom weet hij de licht melancholische gitaarrock van dit Brabantse zestal open en vitaal te laten klinken.
Aan de liedjes valt in essentie ook weinig af te dingen. Je kunt het hooguit betreuren dat de groepsnaam niet vaker eer wordt aangedaan, want die alliantie van rollend orgeltje en vlammende snaren in Laf doet naar meer verlangen.
De teksten van gitarist Antal Adriaanse zijn te moedwillig fragmentarisch, die van toetsenist Edwin van Mook bevatten de emotionele uppercuts (in de spiegel kent hij niemand meer).
Zwakste schakel blijft zanger Luc van Hoorn. Wat dat betreft is het wel goed dat de band niet vaker loos gaat, want met diens geringe projectievermogen en nog geringere dynamiek zou hij er niet bovenuit weten te komen. Vooral in Zo Vreemd heb je de indruk te luisteren naar een cabaretier die zich ook eens aan een rocknummertje waagt.

(Chris van Oostrom)

uit: Dienblad
datum: juli 2003

CD Tip van de maand:

Bijna Thuis is het nieuwe album van In ‘t Wild en net als de voorganger, Ogen Vol Vuur, een degelijk nederpopalbum. Dertien tracks: sterke teksten, begeleid door goede muziek. Een voorbeeld hiervan is de single Dansend Op De Wolken, waarvan de videoclip regelmatig te zien was op Omroep Brabant TV.

Naast de single staan er nog meer prachtstukken op de cd, zoals Red Me, waarop een geweldige saxofoonsolo klinkt. Op dit album zijn veel talenten gebundeld. Daardoor klinkt het lekker gevarieerd. De productie was wederom in handen van Rick de Leeuw, waardoor het misschien wel een beetje op een Tröckener Kecks plaat lijkt. Bijna Thuis laat de vooruitgang van In ‘t Wild duidelijk horen en nodigt uit om de band eens live te gaan bekijken. Op de eigen site – www.intwild.nl – staat waar de heren de komende tijd te zien en vooral te horen zijn.

(Koen Dieden)