06/10/2012 – Maaspop @ De Hoeve, Lith

nee, we zijn het nog niet verleerd.

we hebben sinds het afscheidsoptreden in 2008 al weer een keer of vier opgetreden, dus het bovenstaande is geen groot nieuws. maar het is toch telkens weer een aangename verrassing. volle zaal, enthousiast publiek, en de geoliede machine die yoe teek mie in de meeling (ytmidm) heet.

foto: matthieu van lent

in het voorjaar werden we via edwin benaderd voor maaspop, een goud-van-oud-achtig iets in lith. oude bands die na jaren weer bij mekaar kwamen. of zoiets. na enig overleg was de conclusie: “doen we”. en dus spraken we af wat nieuwe nummers toe te voegen aan de setlijst, een keer of drie te repeteren en een stoer optreden neer te zetten.

de repetities gingen vlotjes, twee voor de nieuwe nummers, de derde om de set door te spelen. voor de zekerheid. bijpraten, terugblikken, lachen.

en zaterdag was het zover. soundcheck om 4 uur (er was een strak schema…), wat er voor mij op neer kwam dat ik om 2 uur weg zou moeten. gelukkig bleken jan en ik toch niet nodig voor de soundcheck, en dus om kwart over 5 thuis weg. eerst naar ton, wagen ruilen, verzamelen bij edwin, en met ton en z’n jongens in het vrachtwagentje naar de hoeve.

alles stond klaar, kwestie van inpluggen, stemmen en wachten. de zaal liep vroeg vol (eerste band begon om half negen), deels met ouderen fans van atilla en story, deels met fans, vrienden en kinderen van ytmidm. uitverkochte zaal, 500+ bezoekers.

flink deel van de set van story gezien, veel sixties en seventies krakers. niet slecht. story begon in 1967. atilla heb ik grotendeels gemist. volgens mij een beetje hetzelfde repertoire. leuk. maar het verschil tussen die optredens en het onze zou best eens behoorlijk kunnen zijn.

en dat was het. we vlamden er vanaf het eerste moment in. en de kleine slordigheden hier en daar werden ruimschoots gecompenseerd door het tempo en de energie. en de zaal deed volop mee.

compilatie van het optreden [aa]
iedereen is van de wereld [ton]
dansen op de vulkaan [ton]
stil in mij [matthieu]
ik wil je [matthieu]

hoewel de zaal vrij snel leeg gewerkt werd, toch aardig wat mensen gezien en gesproken. veel leuke reacties, complimenten en blije gezichten. even op adem komen. daarna mensen uitzwaaien, opruimen, wagen laden en vervolgens met ton, edwin, simone en marcel de bar nog een tijd bezet gehouden. moet ook gebeuren.

foto: ton van hooft

kortom, een prima optreden en een leuke avond. iets zegt me dat het niet de laatste keer is dat ytmidm op een podium stond.

antal