15 jaar later: Ben Er Vannacht

In oktober 1999 begonnen we in de Satisfactory Studio met Rick de Leeuw aan de opnames van het eerste In ‘t Wild album “Ogen Vol Vuur“. Deze maand 15 jaar geleden. Alsof het gisteren was!

“Ben Er Vannacht” was nog bepaald niet af toen we de studio in gingen. Sterker, we hebben het in de studio muzikaal grotendeels herschreven. De goede tekst van Edwin -een ode aan band, publiek en thuisfront- is gebleven.

15 jaar later: Ben Er VannachtBerti en Ton zorgen voor een strakke, stampende fundering. De slaggitaren (Jan, Marcel en ik) en toetsen liggen er mooi bovenop, zonder dat ze de boel vol kleien. Goed gezongen ook door Luc.

Live groeide “Ben Er Vannacht” verder uit tot een knaller. We sloten er al snel onze optredens mee af. Een publieksfavoriet, geloof ik.

Op de single van “Je Zult Het Nooit Weten” stond een live versie van “Ben Er Vannacht”. De live opnames waren gemaakt tijdens een optreden in Plan-C, Rotterdam, in het voorjaar van 2001. Uit de multitrack-opnames kozen we een paar kandidaten voor de single, waaronder een cover van “Is Dit Alles” (Doe Maar) en een stampende live versie van “Ben Er Vannacht”. “Is Dit Alles” heb ik eerder behandeld.

Net als “Is Dit Alles” werd “Ben Er Vannacht” door Luc Keij en mij opgepoetst, gemixt en ge-edit.  De eerste klus was het grondig inkorten van “Ben Er Vannacht”. Zo’n lekkere lange opbouw (incl. gesproken woord) is live prima, maar op de plaat verveelt het vrij snel.

Het oppoetsen was noodzakelijk omdat de gitaar van Jan niet goed was opgenomen en in feite onbruikbaar was. En zo speelt Uli Stielau onder de coupletten van “Ben Er Vannacht” (want te snel en te strak voor mij), en heb ik Jan’s uittro solo geprobeerd na te spelen (ook geen sinecure, zelfs al had ik zelf de solo op de studioversie ingespeeld). Tja, nood breekt wet.

In de jaren daarna groeide “Ben Er Vannacht” nog verder. Strak en stevig. De perfecte live afsluiter.

Ik heb ooit nog eens een video bij de live versie in elkaar gezet:

AA