15 jaar later: Alle Dagen Voorbij

In oktober 1999 begonnen we in de Satisfactory Studio met Rick de Leeuw aan de opnames van het eerste In ‘t Wild album “Ogen Vol Vuur“. Deze maand 15 jaar geleden. Alsof het gisteren was!

Het laatste nummer op “Ogen Vol Vuur” is “Alle Dagen Voorbij”. Ik schreef het nummer eind 1997. Gitaar op schoot, notitieblok ernaast, en schrijven maar. Hiernaast de eerste kladversie, inclusief de veel te dik aangezette regels. Ik weet nog vaag over wie en wat de tekst ging, maar niet dat het zo dramatisch was. De tijd, hè?

15 jaar later: Alle Dagen Voorbij
Alle Dagen Voorbij, eerste schets
15 jaar later: Alle Dagen Voorbij, een dag of wat later
Alle Dagen Voorbij, een dag of wat later

Op de demo van die dag is de invloed van Radiohead’s “OK Computer” duidelijk hoorbaar. Langzaam, slepend. De eerste demo met een bandversie is van februari 1998, met de tekst vrijwel zoals uiteindelijk op de plaat terecht is gekomen. Nog steeds langzaam, slepend.

In de pre-productie en in de studio ging de aandacht vooral uit het weghalen van overbodige maten, regels en frutsels. “Uien”, zo noemde Rick ze. Misschien wel de allerbelangrijkste les die ik in die periode geleerd heb, is dat je al het overbodige moet verwijderen, tenzij het iets toevoegt. Denk daar maar eens over na. Overigens is het in de praktijk toepassen van deze allerbelangrijkste les nog altijd een pittige klus.

Het tempo ging flink omhoog. Fijne gitaren op dit nummer. Die 12 snarige electrische (incl.Jimmy Page quotes), een akoestische, een paar gewone electrische gitaren. Functionele toetsen. Vette bass. Pompende drums. En een uitgesponnen uittro zonder voor de hand liggende solo. Altijd fijn.

En dat was ons debuut album “Ogen Vol Vuur”, 15 jaar na de eerste opnames. Hierna nog de niet behandelde bonustracks. En in 2017 is “Bijna Thuis” aan de beurt.

Ga naar de In ‘t Wild website voor meer informatie en links naar Spotify, iTunes, Amazon, GooglePlay, etc. En als je de fysieke cd wilt hebben, we hebben nog wat exemplaren liggen. Mail me (info@ytmidm.nl), en we regelen iets.

AA

15 jaar later: Frits van den Akker
Technicus Frits van den Akker
18/11/1999 Satisfactory Studio - Berti
18/11/1999 Satisfactory Studio – Berti