15 jaar later: De Laatste Klant

In oktober 1999 begonnen we in de Satisfactory Studio met Rick de Leeuw aan de opnames van het eerste In ‘t Wild album “Ogen Vol Vuur“. Deze maand 15 jaar geleden. Alsof het gisteren was!

“De Laatste Klant” werd één van de zwaarste bevallingen tijdens de sessies voor “Ogen Vol Vuur”. Het liedje had als “Zij Die Ik Liefheb” een lange tijd op de lijst met zekerheden gestaan, om in de studio vrijwel meteen richting reservelijst te gaan.

Het wat lompe arrangement, compleet met Volendam/De Dijk-achtige 6/8e shuffle, had een onderliggend probleem succesvol verhuld: het was allemaal te gezocht. Toen ik onlangs de pre-productie nog eens beluisterde schrok ik er een beetje van. We (ik voorop) waren nog te star en te vasthoudend. Kill Your Darlings, dat hadden we nog niet voldoende onder de knie.

18/11/1999 Marcel en Antal
18/11/1999 Marcel en Antal

Nadat we een tijdje in de studio aan het klooien waren geweest, ingrijpend aan het herschrijven waren geslagen, en niet de bevredigende oplossingen voor veel kleine en grotere “issues” wisten te vinden, namen we het nummer zonder drums (maar met Atari drum track) op.

In de hoop dat het nog iets zou worden zijn we er daarna aan door blijven werken. Dat vergde behoorlijk wat fantasie en mix-kunst, maar het uiteindelijke resultaat was acceptabel. Niet voor het album, dat was toen al wel duidelijk. Maar een aardige bonustrack.

Waarmee we de serie afsluiten.

Het album “Ogen Vol Vuur” verscheen uiteindelijk op 4 april 2001 bij Munich Records. De single verkocht aardig, het album ook. Maar niet in de aantallen waar we op hoopten. Met name de airplay bleef achter, misschien omdat Hilversum ingrijpend aan het veranderen was.

Mondjesmaat werden we op Radio1 gedraaid, op Radio 2 een paar keer, en we speelden een keer bij Spijkers Met Koppen. Maar dat is niet genoeg. Radio 3 wilde er (m.u.v. de betreurde Wim Rigter) niet aan, ondanks het (geveinsde) enthousiasme van Rob Stenders & Fred Siebeling. De commerciëlen idem dito. En daar moet je het wel van hebben.

Verder zaten we net tussen de MTV en de YouTube generaties, tussen kopen en downloaden, tussen serieuze bands en gimmick-acts, tussen talent en Idols. En de plaat was en wij waren -denk ik- niet bijzonder genoeg. Tja.

AA

15 jaar later: De Laatste Klant
18/11/1999 – Edwin, Antal, Rick