15 jaar later: De Andere Kant Van De Stad

In oktober 1999 begonnen we in de Satisfactory Studio met Rick de Leeuw aan de opnames van het eerste In ‘t Wild album “Ogen Vol Vuur“. Deze maand 15 jaar geleden. Alsof het gisteren was!

Eén van de eerste liedjes die we schreven voor wat later In ‘t Wild zou worden. Ik weet vrijwel zeker dat ik eerst de tekst heb geschreven, en dat Edwin en ik er vervolgens muziek voor gemaakt hebben. De eerste demo die ik kon vinden is van 10 september 1997. Dus ik vermoed dat de tekst een tijdje heeft liggen wachten op muziek.

15 jaar later: De Andere Kant Van De Stad
De eerste versie van “De Andere Kant Van De Stad”

De uiteindelijke versie is nog op wat punten aangepast, maar de tekst hiernaast is toch al vrij ver af. “De Andere Kant Van De Stad” gaat over een zaterdagnacht in Breda, een paar jaar eerder. Ik had met iemand afgesproken die er vrij snel tussenuit kneep, in een kroeg vol onbekenden, dronk meer dan verantwoord was, en liep vervolgens door de stad om de drank en de chagrijn te laten zakken voordat ik achter het stuur kon kruipen (onverantwoord, ik weet ‘t). Dus, een waargebeurd verhaal.

In die vroege fase was “De Andere Kant Van De Stad” een soort van sjabloon voor de te schrijven liedjes; stevig rockend, uptempo, catchy refreinen, niet te veel poespas. Dat zijn vaak ook de moeilijkste liedjes om te schrijven. In ieder geval was dit een geslaagde poging.

In de studio veranderde de toonsoort (van A naar C), werden de akkoorden in het couplet nog wat vereenvoudigd, en schrapten we een paar maten hier en daar (vooral van refrein naar solo), om het net nog iets meer vaart te geven. Het bandje speelt dit goed. Mijn gitaarsolo is vrijwel identiek aan de solo’s op pre-productie, om maar aan te geven hoe ver dit nummer al af was.

15 jaar later: De Andere Kant Van De Stad - gitaren
Keuzes, keuzes

18/11/1999 - Ton
18/11/1999 – Ton

“De Andere Kant Van De Stad” verdiende wat mij betreft een beter lot dan dat van bonustrack op de single van “Hart In Spiegelbeeld”. Waarom het niet op “Ogen Vol Vuur” staat weet ik niet. Ik kan me de afwegingen niet meer herinneren. Het nummer had beter moeten en kunnen klinken dan het deed. En dan in dit geval niet zozeer wat wij speelden, maar vooral hoe het opgenomen is en wat er vervolgens in de mix is gebeurd. Maar daar waren we zelf bij.

AA