15 jaar later: Hart In Spiegelbeeld

In oktober 1999 begonnen we in de Satisfactory Studio met Rick de Leeuw aan de opnames van het eerste In ‘t Wild album “Ogen Vol Vuur“. Deze maand 15 jaar geleden. Alsof het gisteren was!

“Hart In Spiegelbeeld”. De eerste single van het album, onze enige top 100 hit (toen nog op basis van single-verkoop en airplay), en kennelijk voor aardig wat mensen het favoriete In ‘t Wild liedje. En hoewel ikzelf hem maar één keer ergens gehoord heb werd “Hart In Spiegelbeeld” met name op Radio 1 (“Langs de lijn”) een tijdje met enige regelmaat gedraaid. Reden genoeg voor een wat uitgebreidere terugblik.

Op de single stonden trouwens twee exclusieve bonus-tracks; “De Andere Kant Van De Stad” en “De Laatste Klant“. Die komen nog aan de orde.


Hart In Spiegelbeeld (single)

Het liedje begon als “Wounddresser”, een Soundgarden-achtige powerballad, toen Edwin en ik nog samen in The Hatch (met Desmond Haneveer – zang en bass en Martijn Gabriëls – drums) speelden.

De eerste demo die ik heb is een schets op piano, met zangmelodie op refreinen en brug. Op hetzelfde cassette bandje staat ook de eerste bandrepetitie van “Wounddresser” van 12 maart 1995, met guide vocal van Edwin, een heel andere melodie op de coupletten, ontsporingen en een hoop herrie (met name van mij).

Een paar weken later was er een nieuwe melodie voor de coupletten, had Desmond een tekst geschreven en kreeg het nummer de titel “Before You Leave”. In juli 1995 namen we een demo van de definitieve Hatch versie op. Waarna de band stopte te bestaan.

Hieronder een compilatie van de drie fases:

Edwin en ik begonnen kort daarna met o.a. Luc een andere band: Spine. Omdat de teksten van Desmond eigenlijk te persoonlijk waren om door een ander gezongen te worden, schreef ik een nieuwe tekst en namen we het nummer in het repertoire op. In 1997 namen we een demo op. Zo klonk “Peace Of Mind”:

Eind 1998 werd ik gevraagd om fulltime bij YTMIDM te gaan spelen, en dat betekende ook het einde van Spine.

Toen Edwin en ik in 1997 gericht gingen schrijven voor YTMIDM (In ‘t Wild) liepen de Spine en YTMIDM nog naast elkaar. En dus schreven we liedjes voor de ene óf de andere band. Van alle tracks op “Ogen Vol Vuur” zijn alleen “Sinds Jij Vertrok” en “Hart In Spiegelbeeld” doorontwikkelde Spine/Hatch-liedjes.

Ik had een poging gedaan om een nieuwe tekst te schrijven, maar bleef steken bij de eerste paar regels en iets met een spiegel (en volgens mij kwam de titel van Edwin vandaan). Edwin kwam een stuk verder. Zowel in de pre-productie als in de studio werd er flink gesleuteld aan met name het refrein en het arrangement. En aan mijn notities op het tekstvel te zien kregen we de opdracht om de tekst grondig onder handen te nemen.

Muzikaal was het een volledige 180° draai. Een compleet nieuw arrangement en volledig andere benadering. Geen drums, geen bass. Een tamboerijn, veel gitaren (paar lagen met de studio Ibanez akoestische gitaar, Phil’s 12 snarige gitaar en Epiphone, mijn EC Strat), toetsen (strings, Hammond), en dat was het zo ongeveer. De reversed strings maken het af.

Een mooi lied.

AA

15 jaar later: Hart In Spiegelbeeld
Dit is de versie waarmee we de studio ingingen. De  notities zijn van de eerste studioweek. We namen toen een guide versie op, met alleen een electrische tokkel gitaar. Die gitaar werd later vervangen door een akoestische gitaar (vandaar de opmerking bovenaan de pagina, denk ik), waarna we het verder inkleurden.
15 jaar later: Hart In Spiegelbeeld schets
Mijn bijdrage aan de tekst

Extraatje:
Op 5 mei 2001 trad In ‘t Wild op in het VARA Radio 2 programma Spijkers Met Koppen . In verband met Bevrijdingsdag deze keer vanaf locatie in Zwolle. Naast “Hart In Spiegelbeeld” speelden we “Dieper”, “Iedereen Als Wij” en “Droom Nog Eén Keer Van Mij”. De opnames zijn niet denderend, maar zo klonken we dus, live, op de radio.
(verslag)