15 jaar later: Je Zult Het Nooit Weten

In oktober 1999 begonnen we in de Satisfactory Studio met Rick de Leeuw aan de opnames van het eerste In ‘t Wild album “Ogen Vol Vuur“. Deze maand 15 jaar geleden. Alsof het gisteren was!

“Je Zult Het Nooit Weten”. Ik heb geen heldere herinnering aan de oorsprong van het liedje. Ik heb me er ongetwijfeld tegenaan bemoeid, maar het is in alles een liedje van Edwin. Het komt niet voor op de lijst liedjes van eind augustus 1999, dus het is een late toevoeging. Op basis van een demo die we begin oktober maakten was het vrij ver af toen we de studio ingingen. Dus we zullen er hard aan getrokken hebben.

Ik zal er maar eerlijk over zijn, ik heb niet zoveel met “Je Zult Het Nooit Weten”. Dat zegt meer over mij dan over het liedje, want de fanclub leden kozen het als onze tweede single, en ik weet dat er mensen zijn die het nog steeds als hun favoriet In ‘t Wild nummer noemen. Ik niet.

De tweede single, en onze eerste video. Via via waren we in contact gekomen met Misja Verheul, die samen met een paar collega’s van Cinevideo de videoclip maakte. Het grootste deel werd opgenomen in een oude vervallen fabriek in Maren-Kessel. En voor live materiaal werd een optreden in een tent in het immer bruisende ‘s-Gravendeel gefilmd. Het resultaat was een mooie, flitsende clip, die vervolgens met regelmaat op (in ieder geval) Omroep Brabant te zien was.

(Helaas kan ik geen betere kwaliteit bieden. Er zou ergens nog een Betamax tape moeten liggen.)

Op de single stonden naast het (voor de radio met een halve minuut) ingekorte “Je Zult Het Nooit Weten” twee bonustracks. De live opnames van deze liedjes waren gemaakt tijdens een optreden in Plan-C, Rotterdam, in het voorjaar van 2001. Uit de multitrack-opnames kozen we een paar kandidaten voor de single, waaronder een cover van “Is Dit Alles” (Doe Maar) en een stampende live versie van “Ben Er Vannacht”. Die laatste komt later nog aan de orde.

Je Zult Het Nooit Weten
Het hoesje van “Je Zult Het Nooit Weten” – foto: Cis Adriaanse

Dit was de tijd dat digitale multitrack-opnames net binnen bereik van de gewone man kwamen. Luc Keij van C-Sound (toendertijd ons boekingskantoor/geluidsbedrijf) had een mobiele 24 sporen digitale harddisk-recorder en een studio met mengtafel en randapparatuur, ideaal voor mixen. Nu doe je dat met een notebook en wat software, toen stond dat net in de kinderschoenen.

De twee live nummers zijn door Luc Keij en mij opgepoetst, gemixt en ge-edit.  Het oppoetsen was noodzakelijk omdat de gitaar van Jan niet goed was opgenomen en in feite onbruikbaar was, en mijn solo op “Is Dit Alles” niet al te best was. En zo speelt Uli Stielau onder de coupletten van “Ben Er Vannacht” (want te snel en te strak voor mij), moest ik Jan’s uittro solo in datzelfde nummer proberen na te spelen (ook geen sinecure), en heb ik Jan’s gitaarpartij in “Is Dit Alles” opnieuw ingespeeld. En alles moest vrij nauwkeurig worden nagespeeld, want al was Jan’s gitaar niet of nauwelijks te horen op het aparte spoor, andere microfoons hadden hem wel opgenomen. Overspraak, zo noemen ze dat.

De solo van “Is Dit Alles” was nog een ander verhaal. Ik presteer niet altijd onder druk, en het lukte me niet om er snel een goede, cleane solo uit te persen. Mijn homestudio mocht de naam studio eigenlijk nog niet dragen, maar met wat goede wil, een SM58 en een paar kussens om de buitenwereld buiten te houden, lukte het zowaar om een fatsoenlijke solo op te nemen. De cd-r ging vervolgens per ouderwetse postbode naar Luc, die met wat knippen en plakken de solo in het liedje verwerkte. Wat is er in korte tijd toch veel veranderd.

Zo, dat geheim is nu prijsgegeven. Ik geef toe, het is niet de “Strawberry Fields Forever“-edit (nadat je die voor het eerst gehoord hebt, kun je hem niet meer onthoren), maar je luistert er misschien nu toch anders naar.

Overigens, buiten airplay op Omroep Brabant (radio en tv) en wat losse dingen hier en daar, deed de “Je Zult Het Nooit Weten” niet veel. Jammer.

AA