04/07/2021 – De Zesde Wildse Kermis, ‘t Wild

Met een jaar vertraging (corona) en op het laatste moment vastgelegd (corona) is het dan toch gelukt: YTMIDM op de Zesde Wildse Kermis. Zonder kermisattracties (corona), met ‘testen voor toegang’ (corona) en vooral ook met heel veel enthousiaste mensen (corona).

Dat we zo laat vastgelegd zijn, ligt overigens vooral aan ons. Toen de concrete vraag kwam, was het nog niet duidelijk dat Mark en Hugo-met-de-kekke-schoenen enkele dagen later nieuwe versoepelingen bekend zouden kunnen maken. En bij ons (mij) was twijfel over de haalbaarheid en zo.

Hoe dan ook, veel tijd hebben we niet nodig om het stof van de instrumenten af te blazen, het geheugen op te frissen en het eerste liedje af te tellen. Twee repetities waren ruim voldoende.

Zo, dat is wat voorafging.

Zondag 4 juli 2021: WE KUNNEN WEER!

Om kwart voor 12 melden in ‘t Wild. Bus laden, te voet naar de Wildse Hut, bus lossen, opbouwen. Een mooi podium, voldoende tenten om te schuilen, toegangscontrole – alles goed geregeld. ‘t Is niet eens zo warm, toch zijn we in no time drijfnat van het zweet. Nog geen noot gespeeld.

Story, de band van vanmiddag, zal onze backline (deels) gebruiken en dus soundchecken we meteen. Daarna gaat ieder zijns weegs. Ik voel er weinig voor om urenlang in de drukte en de herrie te zitten, dus ik parkeer mijzelf met een boek bij Ton thuis in de tuin. Dat is het voordeel van spelen in/bij de kroeg om de hoek.

Als het rond half vier aan de overkant van de rivier begint te donderen, is dat voor mij het signaal om richting actie te gaan. Ik ben net voor de bui binnen. En wat een bui! Story speelt stug door. Ik wacht tot het droog wordt. En dat wordt het.

04/07/2021 - De Zesde Wildse Kermis, 't Wild
04/07/2021 - De Zesde Wildse Kermis, 't Wild

Een half uur later dan gepland gaan we het podium op. Het is vrij nat, zeker vooraan het podium. Dat gaat de pret niet drukken. De eerste set is traditiegetrouw ‘lichter’ dan de tweede. Publiek doet goed mee. Met de wisseling van de wacht (rond een uur of zeven) wordt het nog wat drukker. Meer jongeren. Het weer knapt verder op. Van Knallenstein!

Het laatste optreden van YTMIDM was in maart 2020. Mijn laatste keer was ergens in september. Dat en ‘maar’ twee repetities zijn nauwelijks te merken: het staat als een huis, kleine dingetjes vangen we goed op en we krijgen ‘t Wild goed in beweging.

04/07/2021 - De Zesde Wildse Kermis, 't Wild
04/07/2021 - De Zesde Wildse Kermis, 't Wild
04/07/2021 - De Zesde Wildse Kermis, 't Wild
04/07/2021 - De Zesde Wildse Kermis, 't Wild

En dan is het alweer voorbij. Opruimen, laden en lossen, terug voor een laatste glas, en dan op naar huis. Half twaalf.

Een mooie dag. En een gekke dag. Tijdens het spelen realiseerde ik me ineens dat ik me dit een maand geleden niet voor had kunnen stellen. Dat was even een momentje. En tegelijkertijd was het vrijwel meteen ‘normaal’. Zoals ik tegen iemand zei: “Het is alsof ik wakker ben geworden uit een hele vervelende droom”. Natuurlijk weten we beter. Het blijft nog wel een tijdje spannend.*

Vanwege de vakantiespreiding zal het waarschijnlijk eind september worden voor we weer beginnen. Voorlopig gaat de band even in ruste.

Een fijne zomer allemaal!

Antal

* 10/07/2021:
Gisteren maakte de regering bekend dat een aantal versoepelingen wordt teruggedraaid. Directe aanleiding is de snelle stijging van het aantal besmettingen, met name onder jongeren.

Wij hebben vorige week geluk gehad dat we konden optreden. De twijfel blijkt dus niet ten onrechte. Neem de regels in acht, gebruik je verstand en houd vol! Hopelijk is het van tijdelijke aard.