04/04/2001 – Groene Engel, Oss

Het begin van een nieuwe fase voor In ‘t Wild: de cd-release. Alles waar we bijna twee jaar naar toe gewerkt hebben kwam tezamen op deze woensdag in april. De single was een maandje uitgebracht, stond even in de top 100, werd gedraaid op de radio, maar nu was het dan echt zover.

We wilden iets speciaals van de CD-presentatie maken. En omdat we eerder al een paar leuke en goed georganiseerde optredens in de Groene Engel hadden gehad, leek dit ons een goede keuze. Hans Wijnands was net zo enthousiast als wij, en dus konden we de uitnodigingen de deur uitdoen en de voorbereidingen in gang zetten. Ton regelde met Joris van de Free Record Shop in Oss dat er een cd-stand in de zaal kwam, speciale gasten werden uitgenodigd en het aftellen begon.

Al vroeg in de middag waren we in de Groene Engel om op te bouwen. Hoewel er van stress geen sprake was, leek iedereen toch wel iets meer gespannen dan voor een “normaal” optreden. Tenslotte is zo’n lege zaal erg groot, en zou iedereen wel komen, en zouden ze het goed vinden? En hebben we overal aan gedacht? Met name Ton had het er maar druk mee.

Na de soundcheck en een laatste controle trokken we ons terug in de kleedkamer voor pizza en ontspanning, waar we vervolgens werden verrast door de vrouwen/vriendinnen, die voor ons een mooie ingelijste poster en champagne hadden.

Zo tegen een uur of 9 liep de Groene Engel langzaam vol. Naast familie, vrienden en fans toch verrassend veel onbekende gezichten, en in ieder geval voor velen een eerste echte kennismaking met In ‘t Wild. Al met al zo’n 450 mensen. Het gaf een goed gevoel, zelfs voordat we het podium opgingen. Bijzondere vermeldingen gaan naar de Tröckener Kecks, naar de mensen van Munich Records en naar onze goede vriend Desmond. Vermeldenswaardig was ook de afwezigheid van enkelen die wij zeker verwacht hadden, al is het maar omdat we na 10 jaar samenwerking dat kleine beetje waardering wel hadden verwacht.

Vanuit de coulissen gadegeslagen door producer Rick de Leeuw betraden we het podium, en zetten het eerste nummer in. We hadden ervoor gekozen om alleen eigen werk te spelen, en ook om naast de nummers van Ogen Vol Vuur een paar nieuwe nummers ten gehore te brengen. Het publiek leek het niet veel uit te maken, de reactie was prima, en men genoot. Voor ons -opnieuw- de bevestiging dat we de goede weg ingeslagen zijn. En je voelde op het podium dat de band in die eerste minuten van het optreden weer wat groeide.

Rick sprak kort het publiek toe en overhandigde vervolgens het symbolische “eerste” exemplaar aan de band. Als bonus hadden we Rick kunnen overhalen om een lied mee te zingen (Alle Dagen Voorbij), wat nog wat extra glans aan een sowieso onvergetelijke avond gaf.

Na het optreden bleek een behoorlijk deel van het publiek zich bij Joris gemeld te hebben voor een cd. CDs die vervolgens door ons getekend moesten worden. Leuk! Gelukkig hadden we de mogelijkheid om met een boel mensen na te kletsen, eerst in de zaal, en later in het café.

We willen een aantal mensen bij naam vernoemen en bedanken:
Marcel [voor alles]; Rick, Loes, Phil, zaal-Frits, studio-Frits, Theo, Suzanne, Rob, Gerben, de crew en vrienden, kortom de Kecks; Ben, Ingmar, ET, Jan, en iedereen bij Munich; Luc, Ivo, Uli van C-Sound; de meiden voor de mooie poster, de champagne en de steun; Lizette & Peter van de fanclub; Hans Wijnands en iedereen bij de Groene Engel; Star Sound; Joris van de Free Record Shop; Stefan van Mook, Hans Nelissen en Cis Adriaanse voor het camerawerk.

En een extra dankjewel [hoewel ze het niet zal lezen] voor de blonde jongedame achter de bar die ons het laatste rondje weigerde. Ik werd nl. op weg naar huis door de Madese polizei aangehouden voor een blaastest.

Nogmaals, iedereen ongelooflijk bedankt. Voor ons is met de cd-release een nieuwe periode aangebroken, en een beter begin konden we ons niet wensen.

AA