11/05/2002 – Spijkers Met Koppen – VARA Radio2, The Florin, Utrecht

Toen we vorig jaar op Bevrijdingsdag in Spijkers te gast waren, hadden we meteen al de toezegging op zak dat we dit jaar weer terug mochten komen. Een mailtje van Helma bracht ons weer bij de samenstellers onder de aandacht en we werden vrijwel meteen uitgenodigd voor een optreden enkele weken later. De uitzending op deze 11e mei, vier dagen voor de verkiezingen, zou nog wel eens een extra goed beluisterde Spijkers kunnen worden. Immers, de campagnes zouden dan op hun hoogtepunt zijn. Zouden, ja. Dat alles veranderde natuurlijk door de moord op Pim Fortuyn en het stilleggen van de campagnes.

Een kleine zwerftocht door het auto-onvriendelijke Utrecht, de aanhanger lossen, het podium inrichten. Klein podium. Gezellige kroeg. Een snelle soundcheck, alles in orde, showtime. Veel security. Martin van Amerongen dood. We zouden vier nummers spelen: twee van de eerste cd (Dieper en Droom) en twee nieuwe nummers (Dansend Op De Wolken en Niemand).

Nadat het cabaret op vrij smaakvolle wijze met het gevoelige onderwerp om was gegaan (Jip & Janneke in de grote boze wereld) kon ik Dieper inzetten. Het publiek reageerde enthousiast, we speelden goed, en de kop was eraf. Na een gesprek met PvdA-er Max v/d Berg, die liet blijken weinig van de huidige ontevredenheid en onrust te begrijpen, speelden we Dansend Op De Wolken. Dat ging aardig, wel nog wat onzeker.

In ‘t Wild opende het tweede uur met Droom Nog Eén Keer Van Mij (een favoriet van programmasamensteller Wim van Klaveren), wederom luid toegejuichd door het publiek. Als laatste nummer speelden we Niemand, vet en stevig, en na wederom het applaus in ontvangst te hebben genomen luisterden we naar een bijzonder sterke column van Jan Jaap van der Wal, en een goed en duidelijk gesprek met Wouter Bos. Later bleek dat er telefonisch bedreigingen binnenkwamen gericht op Bos. Leuk land.

Al met al een bewogen uitzending, na een bewogen week. Na nog wat nakletsen, zowel onderling als met de makers, laadden we de bus (“Jullie beschikken over een mooie equipage” meldde Hanneke Groenteman, de bus aanschouwend), dronken nog een glas, bedankten Yvonne & Jeroen, Helma, Belinda en Jolanda voor hun komst, en vertrokken naar ons volgende adres.